Zo’n 20% van de bevolking heeft een hoogsensitieve persoonlijkheid (HSP). Hoewel zo’n persoonlijkheid positieve kanten met zich meebrengt, heeft hij zeker ook negatieve kanten. Ben jij een hoogsensitief persoon? In deze blog lees je wat hoogsensitiviteit precies inhoudt, zodat je een idee hebt of je zelf hoogsensitief bent en hoe je het best met hoogsensitiviteit om kan gaan.

Wat is hoogsensitiviteit?

Wanneer je hoogsensitief bent, zijn jouw zintuigen scherper dan die van de gemiddelde persoon. Dit heeft allerlei gevolgen: ten eerste ben je letterlijk gevoeliger voor licht, geur en/of geluid, waardoor je veel prikkels binnen krijgt, en je sneller moe wordt. Je bent ook snel overweldigd door dingen. Hierdoor heb je de neiging om grote groepen mensen te vermijden en moet je vaak weer even “opladen” nadat je bijvoorbeeld op een druk evenement bent geweest. Ook ben je over het algemeen emotioneel gevoeliger dan de meesten. Hierdoor neem je ook snel het humeur van iemand anders over. Ten slotte vinden veel hoogsensitieve mensen het lastig om met goedbedoelde kritiek om te gaan, omdat ze het al gauw persoonlijk opvatten en hierdoor aan zichzelf gaan twijfelen. Natuurlijk hoef je niet aan al deze eigenschappen te voldoen om hoogsensitief te zijn, want er zijn gradaties in hoe hoogsensitief iemand is. 

Zo ga je om met een HSP

Doordat hoogsensitiviteit ook veel negatieve kanten met zich meedraagt, is het voor velen lastig om er mee om te gaan. Als je merkt dat je HSP je leven gaat beheersen, kan een HSP coach je helpen. Die kan je handvaten geven om de positieve kanten van je hoogsensitiviteit zo veel mogelijk te benutten en te gaan waarderen. Ook leer je omgaan met de negatieve aspecten, waardoor je je hoofd kan legen en tot rust kan komen.