Hoogbegaafde kinderen denken en doen anders als dat andere leeftijdsgenootjes doen. Dit vraagt een andere aanpak van opvoeding van de ouders. Het zal vermoeiender zijn als dat je gewend bent van de andere kinderen. Dit komt omdat je meer moeite moet doen en meer energie er in moet steken voordat jij je kind gaat begrijpen. In deze blog geef ik je een aantal tips mee om met hoogbegaafdheid om te gaan.

Leeftijdsgenootjes

Als jou kind hoogbegaafd is, merk je vast dat hij iets anders is als zijn of haar leeftijdsgenootjes. Je kind is misschien net iets slimmer of heeft juist hele erge interesse voor bepaalde dingen. Dit kunnen tekenen zijn dat je kind hoogbegaafd is.

Dit betekend dat jou kind iets meer uitdaging nodig heeft dan andere kindjes. En ook vaker alleen zou zijn omdat hij of zij het niveau van je leeftijdsgenootjes te laag vind. En daarom misschien een moeilijke puzzel liever alleen maakt als dat het kindje met andere kinderen in de blokkenhoek gaan spelen.

Naast het hogere niveau dat deze kinderen hebben is ook de concentratie beter als dat van andere kinderen. Ze kunnen lang aan een bepaalde sommen of puzzels zitten. Ze kunnen zich enorm goed concentreren op onderwerpen die ze interessant vinden. Ook hebben ze en groot doorzettingsvermogen. En doen ze hun best om zo veel mogelijk er uit te halen.

Voor in huis

Je zal vast wel merken dat een hoogbegaafd kind anders gaat dan bij het opvoeden van je andere kinderen. Je zal er veel meer energie en moeite in moeten steken. Maar hoe kan je een hoogbegaafd kind het beste bieden in huis?

Een hoogbegaafd kind moet je als eerst goed ondersteunen bij het maken van keuzes. Hoogbegaafde kinderen willen eigenlijk zo veel mogelijk zelf beslissen, en zullen ook vaak in discussie gaan als iets niet zou mogen. Argumenteer je keuzes goed en laat merken dat jij de keuzes maakt in jou huis.

Naast keuzes moet je ook structuur aanbieden. Hoogbegaafde kinderen hebben duidelijkheid nodig. Je moet ze niet vergelijken met autisme. Ze moeten allen grip hebben op de vele gedachtes en prikkels die ze meekrijgen van deze wereld.

Leer je kind aan om moeite te doen voor nieuwe dingen. Alleen maar gecomplimenteerd worden wat voor je is weggelegd is vrij makkelijk. Maar als je kind iets doet dat niet goed uitpakt, is dat voor hun een teleurstelling. Maar dat hoort bij het leven en zo moeten ze dat ook leren.