Artritis is een ontsteking van de gewrichten, wat leidt tot pijn en stijfheid. Er zijn verschillende soorten artritis, waaronder osteoartritis, reumatoïde artritis en jicht.

Osteoartritis

Osteoartritis, ook wel bekend als ‘slijtageartritis’, is de meest voorkomende vorm van artritis. Het treedt op wanneer het kraakbeen in de gewrichten afgesleten is, wat leidt tot pijn en stijfheid. Osteoartritis kan voorkomen in elk gewricht, maar komt meestal voor in de knieën, heupen, handen en rug. Het kan worden behandeld met pijnstillers, fysiotherapie en, in sommige gevallen, chirurgie.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem het eigen weefsel aanvalt, wat leidt tot ontstekingen in de gewrichten. Het kan leiden tot pijn, stijfheid en zwakte in de handen, polsen, voeten en enkels. Reumatoïde artritis kan ook andere organen aantasten, zoals de longen en huid.

Jicht

Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door een hoge concentratie van urinezuur in het bloed, wat leidt tot de afzetting van urinezuurkristallen in de gewrichten. Het kan leiden tot plotselinge, ernstige pijn, zwelling en roodheid in het aangedane gewricht, meestal de grote teen. Het kan worden behandeld met medicijnen om de urinezuurconcentratie te verlagen en ontstekingen te verminderen, alsmede met levensstijladviezen om de inname van purine, een stof die urinezuur in het bloed verhoogt, te verminderen.

Behandeling

In het algemeen kan artritis worden behandeld met medicijnen, fysiotherapie en, in sommige gevallen dus chirurgie. Het is belangrijk om te onthouden dat artritis niet te genezen is, maar met de juiste behandeling kan het wel worden beheerd en kan de kwaliteit van leven verbeterd worden. Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, met regelmatige beweging en een gezonde voeding, om de symptomen van artritis te verminderen.

 

Infraroodstraling kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen bij artritis. Infraroodstraling is een vorm van licht die niet zichtbaar is voor het menselijk oog, maar wel wordt opgevangen door het lichaam. Het kan diep doordringen in het weefsel en kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen door de bloedcirculatie te verbeteren en de stofwisseling te verhogen. Infraroodtherapie kan worden toegepast met behulp van infrarood lampen of infrarood sauna’s en kan een effectief supplement zijn bij de behandeling van artritis, vooral wanneer het wordt gecombineerd met andere behandelingen zoals medicijnen en fysiotherapie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat infraroodtherapie geen vervanging is voor traditionele behandelingen en dat het altijd best is om een arts te raadplegen voordat infrarood therapie wordt gebruikt als behandeling voor artritis.