Lijkt het de laatste tijd moeizaam te gaan tussen jou en je partner? Hebben jullie veel ruzie? Of hebben jullie te maken met vertrouwensproblemen? Wanneer jullie samen willen werken aan jullie relatie kan relatietherapie een goede keuze zijn. Veel mensen denken dat relatietherapie een laatste redmiddel is, maar niets is minder waar. Het kan jouw relatie naar een ander niveau brengen, zelfs als er geen problemen zijn! In dit artikel vertellen we je wanneer relatietherapie nodig of verstandig is.  

Wanneer is relatietherapie nodig?

Wanneer relatietherapie nodig is, verschilt uiteraard per situatie. Je hoeft helemaal geen grote problemen te hebben om in therapie te gaan. Het kan bijvoorbeeld dienen als een soort van evaluatie om te kijken of jullie nog wel hetzelfde in de relatie staan. Maar ook kan het een preventief middel zijn voor als je eventuele problemen in de toekomst wilt vermijden. 

Zo kun je herkennen of je relatietherapie nodig hebt of niet

Er zijn veel redenen waarom relatietherapie een goede keuze kan zijn. Herken je onderstaande signalen? Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken.

  • Jullie hebben veel ruzie 
  • Je voelt je niet gehoord
  • Jullie hebben verschillende meningen over belangrijke onderwerpen
  • Er zijn vertrouwensproblemen
  • Jij of je partner is vreemdgegaan
  • Jullie hebben verschillende levensstijlen
  • Je mist intimiteit

Als je ergens niet uitkomt met je partner, kunnen jullie baat hebben bij externe hulp. Hier hoef je je bovendien helemaal niet voor te schamen. Het is heel normaal om hulp te zoeken als iets je niet alleen lukt. We halen overal hulp bij, bijvoorbeeld bij werk en ziekte; dus waarom niet bij relatieproblemen?

Hoe werkt het?

Je hebt vast wel eens een serie of film gezien waarin een stel relatietherapie volgt. Maar werkt het echt zo als op tv? Een relatietherapeut is gespecialiseerd in het herkennen en identificeren van problematische problemen in een relatie. Hij of zij bespreekt belangrijke thema’s met jullie wat in veel gevallen nieuwe inzichten oplevert. Bovendien is het mogelijk om alleen én samen in therapie te gaan.

Tegenwoordig is het mogelijk om online relatietherapie te volgen. Je volgt de therapie dan vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Wil je kijken of online therapie iets voor jou is? Of wil je zo snel mogelijk bij een relatietherapeut terecht? Psycholoogopafstand.nl hanteert geen wachtlijsten!